Will You Be Another Hue In My Life?

★NETWORK★

Thursday, February 13, 2014

A Year!

Assalamualaikum.
Rasanya macam dah lama, dah hampir setahun kot blog ni terbiar tak berupdate.
Dan dalam setahun ni banyak benda dah berlaku.
Kalau nampak dekat box wishlist tu, ada beberapa wishlist yang tertunai.
Master degree pon dah tamat.
Insyallah, one step closer to my big dream.
Kahwin???? No.. no.. no.. Tak ada jodoh lagi...

One step closer. Insyallah.



Suka akan entri ini? Ok. Picit sahaja BUTANG LIKE di bawah ini :

Monday, May 27, 2013

Durian dengan mentimun

Ibarat kata pepatah, 

“Durian dengan mentimun, menggolek rosak, kena golek binasa”.

Maksudnya, orang yang lemah itu tidak berdaya untuk melawan orang yang berkuasa,
Kerana baik, salah ataupun benar dia juga yang akan menanggung kerugian.

Jadinya, harapan yang ada hanya tinggal harapan,
Guru tetap guru,
Murid tetap murid,
Ibarat,
Ibu tetap ibu,
Anak tetap anak.

Apa-apa pun niat dia,
Ikhlas ke tak hati dia,
Dia pernah bagi ilmu walaupun mungkin tak semua,
Mungkin ada salah dia,
Mungkin ada salah aku juga,
Semoga Allah ampunkan dosa kami,
Dan berikan yang terbaik untuk kami berdua.

Kepada yang mungkin ‘ter’ mengata,
Sengaja atau pun tak sengaja,
Jangan risau,
Tak terkesan di hati apa lagi nak berdendam,
Kerana,
Yang muda perlu menghormati yang tua.

Untuk Ibu,
Insyallah,
Tiba masanya,
Dengan izin Allah dan berkat doa usaha ibu,
Ada rezeki masa itu akan tiba juga,



Suka akan entri ini? Ok. Picit sahaja BUTANG LIKE di bawah ini :

Monday, October 1, 2012

Counting Days!


Less than a month...
Alhamdulillah...



Suka akan entri ini? Ok. Picit sahaja BUTANG LIKE di bawah ini :

Thursday, August 30, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Walaupun dah terlewat, tapi tak terlewat sangatlahkan? Di kesempatan ini, saya ingin memohon seribu ampun dan maaf kepada semua yang mengenali atau pun tak sekiranya saya ada tersalah bahasa, terkasar laku atau apa-apa yang mendatangkan keterasaan atau kesakitan hati.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAF ZAHIR & BATIN



Suka akan entri ini? Ok. Picit sahaja BUTANG LIKE di bawah ini :

Sunday, August 5, 2012

My Precious Ramadhan!

Assalamualaikum dan salam ramadhan.

Pejam celik, pejam celik dah nak masuk 17 hari kita semua berpuasa. And this is my very first post for this Ramadhan. No wonder lah awak baru nak bagi salam ramadhan ya, Najiahtul!! YES!!! Ini semua salahkan doktor-doktor Hospital Melaka tu yang asyik ajak date.Tak sempat-sempat nak tunggu habis puasa.

Kalau tahun lepas hampir 3 minggu puasa kena kuarantin dekat rumah sebab Chicken Pox, tahun ni lain pulak ceritanya. Dah dekat dua bulan ulang alik hospital jumpa dengan Ortho Specialist, buat fisio untuk repair kekurangan tulang belulang yang ada dan tak lupa juga dental specialist.

And this coming Tuesday, I'll undergo minor surgery to do wisdom tooth extraction. FYI, saya punya geraham bongsu ni tumbuh 90 degress. Walaupun minor dan bius setempat, takut tu tetap ada. Rasanya, dah 8 tahun saya tinggalkan bilik OT, tapi minggu ni akan masuk balik. Seram ok... 

So, dikesempatan ini, saya ingin meminta maaf kepada semua orang yang saya kenal secara langsung atau tak langsung, halalkan apa yang termakan terminum, terambil. Semuanyalah. Ialah, walaupun jauh dari perut and minor jek, tapi still ajal maut tu ditangan Allah. Doakanlah supaya saya cepat sembuh supaya dapat berpuasa. (so, tak payah ganti banyak-banyak macam last year!)

Menurut specialist yang bakal buat surgery tu, dia cakap for few days, mungkin mulut kebas, sakit nak bukak, or sometimes memang tak boleh bukak. And bengkak dia jugak maybe lasts for few days or a week. Depends macam mana jaga or pantang.

Disebabkan tu jugak, start dari puasa pertama saya dah bertungkus-lumus belajar buat kuih raya. Dan inilah hasilnya.


Inilah kali pertama dalam sejarah hidup saya sepanjang 23 tahun saya hidup di muka bumi ni, saya buat kuih secara sendirian. Semuanya sendirian berhad. Adalah ibu saya guide apa yang patut. Tapi dari start cari resipi, beli barang buat kuih, ayak tepung, sukat bahan, campur adunan, uli tepug, terap adunan, bakar biskut sampailah susun dalam balang, semuanya saya buat sendiri. Ibu pulak pagi-pagi sampai tengah hari dah pergi mengaji dekat surau. 


So, memang sorang-soranglah. Lagipun saya bukan jenis orang yang boleh buat kerja kalau depan tu ada ramai orang. Nak kata perfect, nama pun first time. Ader jugaklah kek dan kuih yang masuk Mr Dustbin. Yang ada dalam botol ni semua Mr. Perfect. Yang tak jadi semua filter awal-awal. Suji, almond, mozella, fruity, danish butter, chipsmore, tu semua biskut favourite. Tu sebab usaha jugak nak buat. Tinggal kuih tart nenas jek. Kalau cepat baik, buatlah kot. Kalau tak, next raya jelah. Selain dari tu saya jugak berjaya buat cream puff filled with custard cream!!!

Juara Masterchef Malaysia, Ezani's Recipe

Dan yang lebih istimewa, kali pertama saya baked kek adalah pada hari jadi Ibu tercinta. And it turn out perfectly. Thanks to the recipe! Lepas ni nak buat yang lagi advance plak.


Ramai yang buat andaian saya belajar masak, belajar buat kuih, kek & biskut sebab saya dah nak kahwin. Semuanya salah ok. Kenapa? Nak kahwin je ke baru nak belajar masak? Tak!!! Sebabnya, tahun ni saya dah 23 tahun dan saya nak satu pembaharuan ataupun adalah sikit-sikit kemajuan dalam diri. Lagi-lagi cuti semester 3 bulan ni. Takkan nak makan tidur-makan tidur jekan. Actually memasak ni enjoy. Sedap tak sedap tu semua subjektif. Terpulang pada deria rasa masing-masing. Saya belajar memasak ni sebab at least adalah kemahiran saya yang lain. Adalah jugak improvement dalam diri saya untuk tahun ni. Please people, you’ve got to keep your mind wide open. Janganlah fikir pasal kahwin-kahwin ni.

Dan satu lagi kejayaan saya di bulan yang mulia tahun ni, walaupun dah nak masuk 17 Ramadhan, belum sekali pun saya menjejakkan kaki ke bazar ramadhan. Walaupun Ibu masak simple-simple pun untuk berbuka, tapi itu lagi lazat menyelerakan dan berkhasiat dari yang dibeli di bazar. Yang dibeli belum tentu sedap dan berkhasiat dan of courselah bak kata Chef Ismail, tak ada kasih sayang dalam masakan tu. Masakan Ibu (semua ibu di muka bumi ni) adalah yang terbaik!

So, I will end my post here sebab ader benda lebih penting dah memanggil-manggil. So, till then Sweetheart, nite!!!

p/s: jangan lupa doakan kesihatan saya ya!!!! ^_^



Suka akan entri ini? Ok. Picit sahaja BUTANG LIKE di bawah ini :
 
Designed By tulipbiru89 | 2010 Biar Blog Yang Berbicara